Att utveckla sin egen app är ofta en kostnadsfråga för många nya entreprenörer i sin startup. Kostnader för att bygga en app behöver inte bli större än nödvändigt – men det finns en risk att de blir det om du inte har tänkt ut en budget för din idé.

Om du ska bygga en enklare app kan du bygga den själv med hjälp av verktyg som exempelvis Appbuilder. Det gör du genom att använda färdiga moduler. Detta är såklart det billigaste alternativet. Men i många fall krävs det att du behöver ta hjälp utifrån med din apputveckling via en leverantör.

Nedan kommer vi gå igenom hur du kan göra för att utveckla din app så kostnadseffektivt som möjligt. Kostnaden kan variera en hel del, bland annat beroende på vilken leverantör du väljer att samarbeta med. Det första tipset du bör ha i åtanke kan låta något svenskt, men det är ett bra mått att utgå från – att det ska vara lagom!

Om du väljer en leverantör som är för billig, kan du inte heller räkna med det bästa resultatet. Du bör därför jämföra ett par olika leverantörer innan du bestämmer dig för vilken du vill använda dig av. Det viktigaste är att välja en leverantör med ett rimligt pris, men som också samtidigt erbjuder dig den bästa lösningen för utvecklingen av din app. 

Vikten av att marknadsföra sin app tidigt

För att göra din apputveckling och lansering av din app så enkel och kostnadseffektiv som möjligt är det viktigt att du tidigt börjar marknadsföra din app. Detta ger dig en chans att komma igång med din verksamhet så tidigt som möjligt i processen.

När du räknar på din budget för din app, är det också viktigt att du tänker igenom hur du ska lägga upp marknadsföringen och vilka kostnader du kan lägga på detta. Om du har en plan så har du betydligt bättre chanser att få en mer långsiktig lönsamhet.

Att tänka kostnadseffektivt vid utveckling av app

  1. Håll nere antal funktioner. Ju fler funktioner du vill ha i din app, desto mer kostsamt kommer det också att bli att utveckla appen.
  2. Grafisk nivå. Bygg din app så enkelt och stilrent som möjligt. Utan alltför mycket effekter så kan du hålla nere kostnaderna en hel del. Välj ut ett par detaljer som istället sticker ut i din app.
  3. Förberedelser. Samla all dokumentation på hur du vill ha din app och presentera en så omfattande idé som möjligt. Det kommer leda till mindre jobb för leverantören. Effekten blir att du håller nere dina slutgiltiga kostnader för att utveckla appen. 
  4. Undvik om möjligt integration med andra system. Om du har andra system som du vill integrera med din app så kommer detta också att öka kostnaderna. 

Sätt rätt mängd funktioner i din app

När det kommer till antalet funktioner i din app, så är detta en väldigt viktig punkt när det kommer till kostnaden av din app. Därför är det viktigt att du väljer ut de funktioner som är mest nödvändiga. Det vill säga en Minimum Viable Product (MVP). Det innebär att du bygger din app så kostnadseffektivt och enkelt som möjligt samt lanserar den tidigt.

När du har lanserat appen så kan du därefter fortsätta utveckla och förbättra din app, men ändå komma igång tidigt med din verksamhet. På detta sätt så kan du också snabbare få feedback på din app och dina produkter från dina användare, vilket du sedan kan använda dig av när du ska göra förbättringar i din app.

När det kommer till MVP, handlar det i grunden om att ha ett mindre antal funktioner, men som ger ett mervärde till användaren. Det handlar om att starta med appens kärnfunktioner för att sätta sin egen prägel på appen. Därefter lägger man till de viktigaste funktionerna som t.ex registrering, inlogg och betalningsalternativ.

Fördelen med att välja en leverantör som har en offshore lösning

Offshore innebär att du använder dig av utvecklare som befinner sig i andra delar av världen. Många apputvecklingsföretag anställer många olika specialister inom olika användningsområden. De samarbetar sedan på de olika projekten som teamet tar sig an. Genom att använda dig av en leverantör med offshore lösning så får du hjälp med varje moment när det kommer till utvecklingen av din app.

Att använda sig av en leverantör som erbjuder expertis från många delar av världen i sitt team har många fördelar. Genom att ha ett erfaret team med många år bakom sig inom utveckling av mjukvaror och som har många områden de kan hjälpa dig med när det kommer till utvecklingen av din app, kan du spara in en hel del kostnader. Detta eftersom att du inte behöver dela upp arbetet på olika leverantörer. Du får hjälp med allt från en och samma.

Slimcat är ett svenskt bolag som bygger din app eller webbaserade tjänst till slimmade priser. Med sin offshore-lösning har de ett team av utvecklare i Hanoi. Via Slimcat får du till ett bra pris, stöd samt support från grundidé till färdig app.

Läs mer om hur vi jobbar här!

Tips på finansiellt stöd 

När det kommer till att utveckla en app från grunden så är det många gånger en högre risk än när det kommer till andra affärsidéer. Det kan därför vara en bra idé att testa, undersöka och verifiera idén under processen. Detta kan du få hjälp med via Almi verifieringsmedel.

Almi erbjuder ekonomiskt stöd för appar till nya idéer, för att hjälpa till att minska risker i utvecklingsfasen av appar för startups. Verifieringsstödet kan användas bland annat till att verifiera kundbehov, marknadsöversikt, tillgångar, teknik, design, hållbarhet och juridiska och regulatoriska frågor. Almi verifieringsmedel är ett komplement till övrig rådgivning inför utvecklingen av nya appar.