Alla företag, stora som små, behöver förr eller senare en app för att sälja sina produkter eller tjänster. Processen att ta fram en app kan dock ta lång tid, ofta beroende på att man inte riktigt vet var man ska börja. I detta inlägg kommer vi prata om hur det går till att skapa en app, vilka resurser som finns tillgängliga och hur man kan gå från idé till färdig app.

Hur svårt är det att skapa en app?

De som vill utveckla en app själva, eller kanske bara med viss hjälp, undrar ofta hur svårt det är att skapa en app, och ifall det finns några bra app-byggare man enkelt kan använda. De flesta är bekanta med verktyg för att bygga hemsidor, exempelvis Squarespace eller Wix, och ofta kräver det inte så stor expertis, så är det samma sak med en app? Eller är det bäst att vända sig direkt till en apputvecklare? Låt oss ta en närmare titt på alternativen så att du kan avgöra vad som passar dig bäst.

3 plattformar för dig som vill bygga en app själv

Svaret på frågan ovan är utan tvekan ja! Det finns appar för att bygga appar. Vi kommer här lista 3 av de bästa plattformarna för att bygga appar, så att du vet vad som finns på marknaden om du bestämmer dig för att du vill göra ett försök.

1. Appery.io

Appery är en molnbaserad app-byggare som låter dig skapa en app för Android eller iOS med inbyggda komponenter. Eftersom den är molnbaserad behöver du inte ladda ned något program, och du kan sätta igång direkt i deras visuella dra-och-släpp-verktyg. Detta är något som hittills får Appery att sticka ut då inte många, om någon, på marknaden erbjuder detta. Tyvärr är dock detta även en begränsande faktor då det kan bli svårt att anpassa komponenter precis så som du behöver dem. Det kan dock vara en bra start för dig som vill sätta igång och testa dig fram!

2. Mobile Roadie

Mobile Roadie kan också användas för att skapa en app för Android eller iOS. Medan de inte har dra-och-släpp-verktyg är skapandeprocessen relativt visuell. Plattformen har stöd för flera mediatyper med automatisk import av RSS. En nackdel med Mobile Roadie är att alternativen för e-handel är begränsade. Så om du planerar att sälja produkter eller tjänster via din app behöver du antagligen leta efter andra alternativ.

3. Good Barber

Good Barber är ett alternativ för dig som inte vill skriva en enda rad kod men ändå kunna kontrollera varenda detalj i appen. Dessutom kan det du skapar även publiceras i form av en hemsida. Det innebär att du kan slå två flugor i en smäll. Nackdelen är att abonnemangen är dyra. Dessutom är det inte helt enkelt att anpassa appen precis så som du vill ha den. Detta eftersom det inte går att komma in ”under huven”.

Tips för dig som redan kan programmera – React Native

Om du redan kan programmera kommer du antagligen inte vilja använda app-byggare. Vi rekommenderar att du kollar in React Native. Det är en open-source-programvara för att utveckla applikationer för både iOS och Android. När man ska utveckla en app stöter man ofta på problem när appen ska optimeras för både iOS och Android. Ofta kan det krävas nästan dubbelt så mycket utvecklingstid och resurser för att ta fram två olika versioner av appen. Med React Native kan samma kodbas användas på båda plattformarna, vilket kraftigt underlättar processen.

Vill du veta mer om just React Native samt dess för- och nackdelar kan du läsa mer i vårt blogginlägg här.

Vad ska du bygga för app?

Om vi återgår till frågan hur svårt det är att bygga app blir svaret trots allt ”det beror på”. Vissa appar behöver inte innehålla särskilt mycket, varken i form av gränssnitt eller i form av back-end. Om du exempelvis bara vill skapa en simpel app för att hitta recept på nätet är det en barnlek jämfört med mer komplicerade sökningar, databaser, gränssnitt, grafik och algoritmer. Det är med andra ord appens komplexitet som avgör hur svår den blir att bygga.

Du kan dock inte komma ifrån att det är svårt, komplicerat och tidskrävande att bygga en app, framförallt om du inte redan kan programmera. Det mest kostnadseffektiva sättet är därför ofta att vända sig till en apputvecklare. Om du bestämmer dig för att göra det är det bäst att hitta en apputvecklare som kan ta fram en app som fungerar för både iOS och Android, utan att det kostar för mycket.

SlimCat kan slimma din utveckling

I detta inlägg har vi pratat om att det går att skapa en app, men att det är svårt. För många blir därför svaret att vända sig till experterna som kan göra jobbet åt dig. För att få en färdig app kontaktar du oss med din idé. Efter det tar vi fram en plan tillsammans och bjuder in dig att observera utvecklingen via verktyget Jira. På så sätt får du full inblick i utvecklingsprocessen – från idé till färdig lansering. Kontakta oss idag så sätter vi igång!