Att gå från idé till färdig app kan låta som en komplicerad uppgift. Det är långt ifrån alla som kan programmera appar, men de goda nyheterna är att du i många fall inte behöver kunna det för att skapa en app. På ett liknande sätt som att du inte behöver kunna programmera för att skapa en hemsida, då det finns en uppsjö av hemsidebyggare på marknaden, finns det idag många användarvänliga appbyggare som du kan använda dig av. Frågan är bara – hur bra är dessa appbyggare? Är det bättre att programmera själv?
Programmera själv eller appbyggare?
Många av de funktioner du behöver i din app kan du enkelt skapa med en appbyggare. Exempelvis kan du skapa push-notifikationer, integrationer med databaser, kompatibilitet med webbutiker, kontaktformulär, video, ljud och annan multimedia och mycket annat. Majoriteten av alla appbyggare kräver ingen programmeringskunskap.
Vilka är nackdelarna med att använda en appbyggare?
Precis som när du använder en hemsidebyggare måste du använda dig av de mallar och ramar som appbyggaren har utformat. Därmed är det lätt hänt att din app kommer se generisk ut. Det blir även svårare att anpassa appen just efter dina behov. Om du vill lägga till funktionalitet senare kan det bli svårt att fixa det. Det kan även vara så att du senare bestämmer dig för att anlita en programmerare att vidareutveckla din app. Detta kan bli krångligt då appen eventuellt behöver skapas om från grunden igen.
En annan ganska stor nackdel är att appen inte på riktigt är din egendom. I och med att den har skapats via ett annat företag har de kontroll över ditt konto. Om något händer med leverantören, exempelvis i värsta fall att de upphör med sin verksamhet, då kan det innebära problem för din app.
Är det värt att använda en appbyggare?
När man vill testa sig fram på egen hand i t.ex. research-fasen innan man anlitar en apputvecklare, då kan en appbyggare bidra till att man får många nya idéer och att man får lite känn för vad som kan och inte kan fungera. Testa dig gärna fram med en appbyggare om det är så att du bara vill skapa en väldigt simpel app. Det kan fungera om det är en väldigt väldefinierad funktionalitet och det inte stör dig att appen inte kommer kunna vinna några designpriser.
När behöver man programmera appar själv?
Som vi har varit inne på hittills i detta inlägg bör en appbyggare främst användas om du har en relativt simpel app. Utöver simpel funktionalitet bör vi även här tala om appens design. En intuitiv och snygg design är minst lika viktig som funktionalitet, inte minst för att locka till sig nya användare. En kompetent apputvecklare kan programmera appar som går i linje med ditt varumärke på ett sätt som helt enkelt inte är tillgängligt via appbyggare. Dessutom kan en kompetent apputvecklare utveckla för både iOS och Android, medan appbyggare främst är specialiserade på det ena eller det andra.
Vilka programmeringsspråk finns det?
För dig som vill programmera appar själv från grunden har vi tagit fram en kort lista över de programmeringsspråk som används för apputveckling.
Java
Java är ett av de mest populära programmeringsspråken i världen, och det är inte konstigt att det är ett av de mest populära valen när man utvecklar mobilapplikationer.
Det är ett kraftfullt och robust språk på serversidan och har de mest genomförda open source-projekten av utvecklare.
JavaScript
JavaScript har länge varit en favorit bland utvecklare. Många kommer att hävda att det är det bästa programmeringsspråket, punkt slut.
Det har blivit ännu mer populärt med uppkomsten av ramverk som Vue och React.js som hjälper till att bygga UI-komponenter för front-end.
Swift
Swift är Apples egna programmeringsspråk och har gått om Objective C som det föredragna språket för iOS-apputveckling.
Det är också mycket interaktivt, vilket innebär att det kan fungera i en interaktiv miljö och du kan se utdata medan du kodar. Detta gör det också enkelt att fånga kodningsfel. Nackdelen är givetvis att detta är exklusivt för iOS.
Kotlin
Kotlin är ett relativt nytt programmeringsspråk och är ett bra alternativ till Java. Det är också det officiella språket för Android-apputveckling och är skapat av Google. Programmeringsspråket är verkligen värt att lära sig om du vill skapa Android-appar.
Det har inbyggt stöd och har stöd för Android Studio och IntelliJ IDEA. Precis som för Swift är nackdelen att det är exklusivt för Android.
Varför lära sig själv när SlimCat kan göra jobbet åt dig?
Om du vill komma åt fördelarna med att programmera en app på egen hand, utan att själv behöva lära dig programmering behöver du anlita en apputvecklare. Vi på SlimCat är experter på multi-plattformsutveckling. Det innebär att vi till ett rimligt pris utvecklar för både iOS och Android, samtidigt. Kontakta gärna oss så pratar vi mer om din appidé!
Recent Comments